Karin Lundin, slutenvårdschef vid Torsby sjukhus. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio

Karin Lundin har 6 600 komptimmar att ta ut

0:52 min

Landstingsläkarna i Sverige har sparat ihop kompledighet till ett värde av 1,4 miljarder kronor. Värmland hamnar på fjärde plats i landet om man slår ut kostnaden per invånare, enligt Dagens samhälle. Den läkare i landet som har flest timmar att ta ut är Karin Lundin, sjukhuschef i Torsby.

– Det här är sådant som är samlat från många år tillbaka när jag haft bakjour, säger Karin Lundin.

I nuläget är den samlade komptiden i Sverige 3,5 miljoner timmar, vilket motsvarar 1,4 miljarder kronor, visar en enkät som Dagens Samhälle gjort. Komptiden har minskat något jämfört med en liknande enkät från 2010.

Bakom ligger en brist på doktorer. Enstaka läkare har samlat på sig runt 6 000 timmar, i topp ligger Karin Lundin med 6 600 timmar. Det är mer än tre års arbete.

– Rent generellt så har vi i Torsby den policyn att vi försöker ta ut kompledigheten kontinuerligt. Nu är det ju speciellt i mitt fall då jag är både chef och doktor. Det är en förklaring till varför just jag har så mycket, säger Karin Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista