Forshaga

25-åring dömd för två mordbränder

En 25 årig man från Forshaga dömdes idag av Värmlands tingsrätt för mordbrand till fängelse i två år och åtta månader. Mannen döms för att vid två tillfällen i slutet av januari i år ha tänt eld på pingstförsamlingens lokaler i Forshaga.

Enligt domen har bränderna inneburit risk för annans liv eller hälsa och omfattande förstörelse av annans egendom. Han ska också betala skadestånd på sammanlagt drygt 175 000 kronor till pingsförsamlingen, ett försäkringsbolag samt en kvinna som bor i en lägenhet i fastigheten.

Tingsrätten kommer till slutsatsen att det är ställt utom tvivel att 25-åringen och ingen annan anlagt bränderna. Gärningarna bedöms i båda fallen som mordbrand med hänsyn till den fara som uppstått.

25-åringen har vid båda tillfällena lämnat byggnaden och därmed lämnat branden obevakad med klar risk för spridning. Tingsrätten skriver i domen att han visserligen har gjort det i förvissning om att det av honom tillkopplade larmet skulle medföra att insatser kom igång ganska snart, men enligt tingsrätten måste han ha förstått den fara han förorsakade vid båda tillfällena.

Vid den andra branden, med dess rökutveckling, nära bostadslägenheten har faran för den boende i lägenheten varit påtaglig men faran för henne har förelegat vid båda bränderna, vilket han måste ha insett.

Tingsrätten menar att han har begått brotten med uppsåt. Något uppsåt med direkt avseende på att skada kvinnan i lägenheten har dock inte förelegat. Ingen av gärningarna, som i båda fallen inneburit fara för kvinnans hälsa, kan bedömas som mindre allvarligt fall av mordbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".