Karlstad

Turkiska och svenska elever möts i musikutbyte

1:32 min

Just nu är 20 turkiska gymnasieelever i Karlstad för att delta i ett utbyte med Sundstagymnasiet. Det är genom ett EU-projekt som musikelever träffas och spelar tillsammans under veckan, och resultatet kommer att visas upp vid flera konserter.

– Målet är att man träffas från två länder med olika kulturell bakgrund och musicerar tillsammans. Och det fördjupade målet är att jobba för mänskliga rättigheter och mot främlingsfientlighet, säger musikläraren Ann Rudner, som är projektledareför utbytet.

Kerem Cumhur är en av eleverna från Istanbul som tillbringar en dryg vecka i Värmland. Han berättar att han tackade ja till utbytet för att det är roligt att se nya länder och träffa nya människor.

– Och jag älskar musik, säger han.

En av de svenska musikeleverna som är med i musikutbytet är Elin Dalson, som går på Sundstagymnasiet. Hon ville vara med för att få träffa nya människor och spela ny musik.

– Vi spelar ju musik som vi aldrig har gjort förut. Deras musik har mycket mer energi, det är skalor vi inte känner igen och det är väldigt roligt att få lära sig så mycket nytt, säger hon.

Om ett år åker en del av de svenska eleverna till Istanbul för en fortsättning av utbytesprogrammet. Konserterna för allmänheten hålls på fredag den 12 och onsdag den 17 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista