Annelie Larsson, ordförande i Värmlands fotbollsförbund. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Fredagsintervjun

Fotbollsbasen Annelie Larsson: Värmlandslagen överraskar experterna

18 min

Nu drar den värmländska fotbollssäsongen igång på allvar. Annelie Larsson, ordförande för Värmlands fotbollsförbund och dessutom överledare för damlandslaget, har gott hopp om att de värmländska elitlagen kommer att överraska experterna och göra bättre resultat än väntat.

Degerfors inledde spelet i herrarnas superetta redan i lördags, och nu i helgen är det premiärdags både för Mallbacken i damallsvenskan, QBIK i elitettan och Karlstad BK i herrarnas division ett. Flera av lagen har av experterna tippats få det svårt, men Annelie Larsson uttrycker optimism i Eftermiddagsradions fredagsintervju:

– Mallbacken tippas bli sist, men jag tror att de blir en överraskning. De har alla möjligheter att klara sig. De har en tradition, en kultur, som bär ganska långt och de har en ganska stabil trupp. På hemmaplan är de svårslagna.

– KBK tror jag hamnar någonstans i mitten, och inte behöver vara oroliga för någon nedflyttning. QBIK får en ganska tuff resa igår, i den nya elitettan, det är enomställning. Ekonomiskt blir det jättetufft. Jag tror inte det är fara för degradering, men jag tror heller inte de ligger i toppen. En stabil placering, fyra till sexa, skulle jag gissa.

– Jag tror på Degerfors, jag tror inte att vi behöver vara oroliga för samma lindansande som förra säsongen. De klättrar något steg.

Annelie Larsson kommenterar också det som hände i Stockholm i måndags, när den värmländske domaren Tobias Mattsson tvingades avbryta den allsvenska matchen mellan Djurgården och Mjällby på grund av åskådare kastat in flaskor och andra föremål mot Mjällbyspelarna.

– Man blir alltid lika bedrövad. Det som glädjer mig den här gången är att ordföranden i supporterklubben Järnkaminerna går ut och fördömer det offentligt, och verkar verkligen vilja medverka till att de här personerna sorteras bort från supporterklubben. Så tydligt har jag aldrig tidigare hört någon ta ställning från en supporterklubb.

Och trots det som hände i måndags, så är Annelie Larsson riktigt laddad inför att fotbollssäsongen ska dra igång på allvar.

– Det är nästan så att det spritter i benen på mig också. Man längtar ut att få se fotboll. Det är mycket väntan och längtan just nu, säger hon.

Hon har också ett uppdrag som överledare i damlandslaget, och ser fram emot ett spännande EM på hemmaplan. Att Pia Sundhage, som Annelie Larsson förresten spelade mot under sin aktiva karriär i QBIK för många år sen, har tagit över som förbundskapten är betydelsefullt.

– Pia har klivit in som en fantastisk PR-människa för damfotbollen, och hon har också meriter som gör att man ställer höga krav. Hon vill införa lite annat tankesätt och spel, hon jobbar stenhårt med det. Jag är övertygad om att det kommer att sitta när det väl är dags, säger Annelie Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista