Anna-Karin Lindelöf och Ryno Eriksson. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Ryno Eriksson i Karlstad är nöjd med privat personlig assistans

1:38 min

Oron inför att Karlstads kommun ska lägga ut den privata assistansen på entrepenad är överdriven. Det tycker karlstadsbon Ryno Eriksson. Han har haft assistans via ett privat företag i sju år och är mycket nöjd.

– Det har fungerat alldeles utmärkt för min del med det privata assistansbolaget.

När han hörde i P4 Värmland om brukares oro för en privatisering blev han upprörd.

– Jag blev bestört när de sa att de inte fick duscha eller göra som de vill, säger Ryno Eriksson. Jag bestämmer ju dagen precis som jag vill ha den här.

Anna-Karin Lindelöf arbetar som personlig assistent åt Ryno genom privata Frösunda assistans och hon vill lugna de assistenter som oroar sig för timanställningar, lönesänkningar och problem att ta ut semester.

– Det funkar bra för mig, jag tror inte de behöver oroa sig något speciellt.

Anna-Karin jobbar heltid och har inga problem att få ut sin semester. Vad gäller timanställning beror det enligt henne på hur mycket timmar assistans brukaren fått av Försäkringskassan.

– Sen kan man ju gå in på andra ställen om man hamnar inom ett företag som har mycket kunder, så man kan komma upp i en rimlig anställning. Det kanske kan bli tufft i början, men jag tror det kommer att ordna sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista