Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Karlstad

Universitetet får extra utbildningsplatser

Karlstads universitet får drygt 8 miljoner kronor till extra utbildningsplatser i år och nästa år. Pengarna finns med i den vårbudget som regeringen presenterade idag och syftet med pengarna är att dämpa effekterna av en sämre arbetsmarknad.

De extra pengarna ingår i en ökning av antalet platser i hela landet. Drygt 200 miljoner kronor används till platser inom ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar.

– Detta är två områden där vi bedriver stora utbildningar och som arbetsmarknaden, nationellt som regionalt, efterfrågar. Det är många som söker dessa utbildningar. Hur medlen kommer att påverka antagningen i höst har vi dock inte hunnit ta ställning till, säger Åsa Bergenheim, rektor på Karlstads universitet.

Varje hösttermin antar Karlstads universitet omkring 90 blivande sjuksköterskor, 160 civilingenjörer och 180 högskoleingenjörer. Idag, den 15 april, är sista dagen att söka utbildningar inför hösten.

– En högre utbildning är ett utmärkt sätt att förändra sin situation när man befinner sig utanför arbetsmarknaden. Karlstads universitet har bra utbildningar. Att det uppmärksammas i denna satsning på fler platser är glädjande, säger Åsa Bergenheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista