Arkivfoto: Bertil Olofsson/SVTbild
Kommunal

Strejkvarsel inom kommuner och landsting

0:56 min

Fackförbundet Kommunal varslade idag om nyanställningsblockad i Sveriges samtliga kommuner och landsting och om strejk för anställda i 100 kommuner och landsting. I Värmland berör strejkvarslet 300 anställda inom landstinget samt Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Storfors och Torsby kommuner.

Kommunal kräver att de anställda får 1 740 kronor i löneförhöjning över tre år, ett krav som LO står bakom för anställda med löner under 25 000 kronor i månaden. Utöver kravet på löneökningar kräver Kommunal att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas så kallade delade turer, tillhandahålla arbetskläder för personal inom vård och omsorg, samt gå med på en extra föräldramånad. Om ingen uppgörelse nås träder varslet i kraft den 29 april och rör närmare 9 000 personer.

– Vi känner att vi måste agera nu. Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper. Vi vill förändra det. För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

Arbetsgivarparten SKL är sparsam med kommentarer i dagsläget.

"Det är förstås olyckligt att vi inte nått ett avtal och att Kommunal väljer att varsla för konflikt. Ingen tjänar på detta", skriver Ingela Gardner Sundström, ordförande för förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista