Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio

Värmlänningar får mest skuldrådgivning

Värmland ger mest budget- och skuldrådgivning i landet och väntetiderna är kortare än riksgenomsnittet. Det visar en ny undersökning från Konsumentverket.

Enligt statistik från Kronofogden har antalet ansökningar om skuldsanering ökat stadigt under de senaste åren. Under 2012 kom det in drygt 9 000 ansökningar, vilket motsvarar en ökning med cirka 7 procent. Vid årsskiftet var knappt 430 000 svenskar restförda för någon skuld hos Kronofogden.

I Värmland finns det en stor andel skuldsatta personer och störst andel skuldsatta i länet finns i Grums och Eda kommuner. Men Värmland ligger alltså bra till när det gäller budget- och skuldrådgivning jämfört med riksgenomsnittet och väntetiderna är dessutom kortare. Bara Gotland, Jämtland och Norrbotten har kortare väntetid.

Det är drygt 9 årsarbetskrafter i Värmland som i snitt ska räcka till drygt 29 000 personer var. Det är landets lägsta antal personer per årsarbetskraft och betydligt bättre än riksgenomsnittets drygt 41 000 personer. I Värmland är det bara Säffle och Årjäng som har mindre budget- och skuldrådgivning än riksgenomsnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista