Rektorn på Orrholmsskolan Kerstin Carlvik, projektledaren på Karlstads universitet Pia Karlsson och omgivna av de afghanska studenterna A Mohammad Behzad, Habib Habibullah, Helmandi Abdul Hameed och Shabab Hassan ul Haq. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Afghanska lärare utbildas vid Karlstads universitet

1:33 min

Utbildningen för lärare i Afghanistan ska bli bättre med hjälp av Karlstads universitet, och nu avslutar snart den första gruppen afghanska lärarutbildare sina studier vid universitetet. De har studerat på distans, och för första gången är nu studenterna på plats i Karlstad. Habib Habibullah är en av dem, och han säger att det finns både likheter och skillnader mellan afghanska och svenska skolor.

– Skolan är gratis i Afghanistan också, konstaterar Habib Habibullah.

Däremot är eleverna i Sverige mer aktiva på lektionerna. Och jämställdheten mellan pojkar och flickor är bättre i den svenska skolan, berättar Habib Habibullah, som just har varit med på en lektion på Orrholmsskolan i Karlstad.

Skolan och utbildningsfrågor har blivit lidande i det krigshärjade Afghanistan. Men de senaste åren har miljontals barn kunnat börja skolan, och nu gäller det att barnens lärare också får en bra utbildning. Det är där samarbetet mellan Karlstads universitet, utbildningsministeriet i Afghanistan och Svenska Afghanistankommittén kommer in.

– Utbildningen av lärare i Afghanistan handlar väldigt mycket om att lärarna ska lära sig ämnet. Men det vi vill förmedla är också hur man ska undervisa i det ämnet och hur man bedömer eleverna i det ämnet. Efter alla dessa 30 år av krig har hela infrastrukturen kring utbildning totalförstörts, säger Pia Karlsson, projektledare från Karlstads universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista