Foto: Juha Roininen/Scanpix

Salmonellautbrott kan ha drabbat Sverige

Enligt Jordbruksverket har smitta hittats i foder från producenten AB Johan Hansson i Uppsala och fodret har sålts till omkring 300 gårdar runt om i landet. Länsveterinär Susan Edlund på länsstyrelsen i Värmland säger att man ännu inte vet vilka län och vilka gårdar som är drabbade.

Företaget har nu stoppat alla sina leveranser. Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, arbetar med att begränsa smittan samt kontakta företagets kunder. Djuren som fått foder från Uppsalaföretaget kommer att testas för salmonella, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Det är till största delen nötkreatur som misstänks ha fått smittat foder. Men det kan inte uteslutas att även andra djurslag drabbats, som får, grisar och hästar. Om provtagningen visar salmonella kommer gården att spärras och saneras.

– Smittat foder har levererats ut till djurägare. Vi kommer nu att kontakta djurägarna och ge dem närmare information. Vi arbetar också för att komma igång med provtagningen av djuren inom de närmaste dagarna, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket

Jordbruksverket kommer att kontakta berörda djurägare. Du som köpt foder från Johan Hansson AB efter 15 mars, bör så snart som möjligt ge djuren annat foder. Kontakta din foderleverantören angående ersättningsfoder och hanteringen av smittat foder.

I morgon förmiddag ska länsstyrelserna ha ett nytt möte med Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista