Johan Sjövall är kvalitetsansvarig på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

Kommunala skolan gynnas när friskola inte startar

1:25 min

Idrottshögstadiet som Prolympia skulle starta i Karlstad blir inte av eftersom det var för få som tackat ja till en plats på skolan. Något som gynnar den kommunala skolan.

– För den kommunala skolan är det här inte negativt. Nu får vi fler elever och eftersom varje elev genererar en elevpeng blir det nu lättare för varje rektor att få ihop sin budget, säger Johan Sjövall, kvalitetsansvarig på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

Drygt 80 elever hade tackat ja till en plats på skolan, man behövde 125 elever. Nu är det Karlstads kommuns uppgift att ordna skolplatser till dem. Kommunen kan med kort varsel behöva ändra om sin planering när något sådant här händer.

– I dagens skolmarknad, där eleverna är mer rörliga, ställer det ett större krav på att ha en flexibel organisation. Vi är väl förberedda och vi kommer att hantera det här på ett bra sätt så att varje elev har en bra skola till hösten, säger Sjövall.

Enligt Prolympia berodde många föräldrars tveksamhet på nedläggningen av Karlstads idrottsgymnasium och den friskoledebatt som blossat upp i Karlstad. Johan Sjövall tycker att kommunen blivit bättre i dragkampen om eleverna.

– I den kommunala skolan har vi en hög kvalitet, vi har också blivit bättre att möta de behov som finns från elever och föräldrar. Vi har flyttat fram positionerna i den kommunala skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista