Pia Wikström framför bombplatsen i Boston 12 timmar innan terrordådet ,vid målgången av Midnight Bike Marathon natten innan.

Värmländska Pia bor nära bombplatsen i Boston

"Det är en övergrym dag att göra en sån här sak på"
7:43 min

– Det är ett ständigt surr av helikoptrar och utryckningsfordon med sirener. Området är fortfarande avspärrat och på gatorna står det beväpnade poliser med bombhundar, det säger värmlänningen Pia Wikström som bor i Boston, morgonen efter bombdådet.

Natten mot måndag åkte Pia Wikström Boston Maraton på cykel. Därför bestämde hon sig för att stanna hemma, istället för att heja på löparna vid målgången.

– Det som är skärrande är att jag hade planer på att gå dit men jag var medtagen efter loppet och det är jag otroligt glad för idag.

Dagen för attentatet var nationell helgdag i Boston, berättar Pia Wikström:

- Det är en dag som markerar startskottet på amerikanska frihetskriget där Boston är en historisk plats. Så alla är lediga och firar. Marathon Monday är en folkfest.

Men feststämningen förbyttes i tragedi och chock, med drygt 160 skadade och minst tre döda. Vem/vilka som ligger bakom är inte känt, men Pia Wikström som själv är före detta informationschef för Karlstads kommun, är nöjd med myndigheternas insats så här långt:

- Det har varit ett imponerande snabbt och effketivt informationsarbete med tydliga och klara instruktioner till allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".