Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.
Värmland

Ny upphandling kräver mängder av nya bussar

1:24 min

Nästan alla bussar som ska köra för Värmlandstrafik måste bytas ut mot nya för att uppfylla kraven i den nya upphandlingen till Värmlandstrafik som börjar gälla i slutet av år 2014.

– För Förenade buss där många bussföretag är anslutna till rör det sig om ett par hundra bussar som måste bytas ut mot nya, säger Kjell Björk, styrelseordförande i Förenade buss.

Bland kraven i den nya upphandlingen - som omfattar 3,5 miljarder kronor för perioden 2014 och åtta år framåt med option på två år till Värmlandstrafik -  är det specifierat att det ska vara så kallade lågbussar som kan ta emot rullstolsburna resenärer genom framdörren.

Det innebär att närapå samtliga länsbussar och skolbussar måste bytas ut till nya till en kostnad mellan två och tre miljoner kronor per buss.

– Det kommer på notan till Värmlandstrafik, konstaterar Kjell Björk.

Nu är dom uppskruvade kraven nationella för att uppnå målen på miljö och bättre tillgänglighet, men Kjell Björk ser inga hinder för entrepenörerna att köpa in nya bussar för miljontals kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista