Stora prisskillnader på hjälpmedel

5:53 min

Det råder stor olikhet för funktionshindrade som behöver olika slags hjälpmedel i sin vardag. Det som i ett landsting är kostnadsfritt kan i ett annat landsting kosta tusentals kronor. För den som har en funktionsnedsättning kan det bli dyrt.

Stefan Danielsson i Karlstad drabbades i vuxen ålder av en aggressiv form av reumatism som kommer i skov. Reumatismen har vridit till hans fingrar och ställt till andra leder och han behöver allt från osthyvel med vinklat skaft, till långskaftad plocktång och stundtals till rullstol - och hjälpmedlen är till stor nytta i hans vardag.

I enkätsvar från samtliga landsting och sjukvårdsregioner framgår hur pris och kostnader varierar på sex slumpmässigt valda hjälpmedel som rullstol, duschstol, rollator, hörapparat, krycka och elektrisk alamancka. Bakom ord som egenansvar, utprovningsavgifter och fritt val råder ute i landsting och sjukvårdsregioner en djungel - som en verksamhetschef uttryckte det i sitt enkätsvar.

Enligt handikappförbunden är det en mänsklig rättighet enligt FN:s stadga att få kostnadsfri tillgång till de hjälpmedel man behöver, oavsett var man bor i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista