Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Vargangreppet i Kil förbryllar

Djurägaren: Vi har fem eltrådar.
1:36 min

Vargattacken mot alpackadjur i Kil tidigare i veckan skedde trots att ägaren hade ett rovdjursstängsel som anses fullgott. Ett stängsel som han dessutom helt bekostade själv eftersom han fick besked från Länsstyrelsen att det inte fanns något bidrag att få. Sven Persson, som är ägare till djuren, känner sig uppgiven.

– Vi har ju faktiskt fem eltrådar varav den understa ska finnas mellan 10 och 15 centimeter ovan marken, säger Sven Persson. Men det ser ändå inte ut ha hjälpt.

Lasse Larsson, länstyrelsens naturbevakare som undersökte området, funderade också han  över hur vargen kunde ha tagit sig in i fållan.

– Det ser väldigt bra ut, säger Lasse Larsson. Det är om vargen kan ha hittat något ställe där han kröp under eltråden.

Men trots att Sven Persson säger att han för några år sedan fick svaret av länstyrelsen att det inte finns pengar budgeterade till rovdjursstängsel i området, så berättar länstyrelsens rovdjursansvarige, Maria Falkevik, att det idag finns pengar att få:

– Vi höll precis på att skicka ut information om det här och det gäller generellt för alla get- och fårägare i hela Värmland. Sedan finns det förstås andra som också kan komma ifråga om att få pengar till rovdjursstaket.

Sven Persson kommer nu att sätta upp nattbelysning och han fortsätter att vakta djuren nattetid med hjälp av frivilliga. De kvarvarande alpackorna har blivit mycket skygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".