Allt färre ger personalen dricks på krogen

5:38 min

Allt färre betalar dricks på krogen. Det menar bartendern David Nordberg i Karlstad.
Orsaken är att folk sällan har kontakter, och sen den nya kassaregisterlagen går det inte längre att efterregistrera dricks på kreditkortet. Servitören eller bartendern måste därför själva ställa frågan till gästen om de vill dricksa.
- Jag lägger fram det fint, men jag gör det för det handlar ändå om levebröd, säger David Nordberg som är missnöjd med löneläget inom restaurangbranschen.

Dricks är en frivillig gåva från restauranggästen till restaurangpersonal, och en kutym sen länge. På 1950-talet infördes istället en serveringsavgift på notan, som togs bort 1993 då fasta löner infördes.

Att dricksa eller inte, det är frågan som diskuterades i vårt Eftermiddagsprogram. I andra länder kan restaurangpersonal vara beroende av dricks, något att tänka på inför sommarens semesterresor. Om detta berättade resesäljaren Susanne Jörgenssen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista