Karen Austin, Ungdomsstyrelsen och Beatrice Högå på Brottsförebyggande Centrum i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Sexbrott mot unga på nätet uppmärksammas av Brottsofferjouren i Värmland

13 min

För två månader sedan uppmärksammades en 13-årig flickas självmord i Kumla som den yttersta konsekvensen av så kallad grooming. I efterhand kom det fram att flickan utsatts för sexbrott på nätet av en nätpedofil.

En 44-årig man sitter häktad misstänkt för utnyttjande av flera barn för sexuell posering, sexuellt tvång och våldtäkt mot barn.

Fallet var en väckarklocka för många, och idag anordnade ungdomsstyrelsen och Brottsofferjouren i Värmland en konferens om brott på internet.

Sen groominglagen infördes 2009, för att förhindra vuxnas närmanden mot barn i syfte att utnyttja dem sexuellt, har 600 polisanmälningar bara resulterat i en fällande dom.

Ungdomsstyrelsens rapport "Se mig - Unga om sex och internet" visar att nästan hälften (47 %) av alla flickor - någon gång blivit uppmanade av andra att klä av sig inför webbkameror eller lägga upp sexiga bilder. Förövarna är oftast jämnåriga killar, berättar Ungdomsstyrelsens projektledare Karen Austin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista