Fotografen Lars Hedelin från Karlstad dokumenterar Stockholmskravallerna

6:51 min

Det brinner i Stockholms förorter. Kravallerna som drabbade Husby har spritt sig som en präriebrand till de södra förorterna, och polisen räknar med att det kommer fortsätta. Värmländske fotografen Lars Hedelin, tidigare nyhetschef på VF, jobbar på Rikspolisstyrelsen med att dokumentera upploppen.

– Eftersom det här är relativt ovanligt i Sverige med den här typen av extremt våld och enormt stora och återkommande upplopp finns det ett värde att dokumentera för utvärdering och utbildning, säger Lars Hedelin.
Natten mot onsdag fotograferade han i Husby:
- Det brann bilar precis hela tiden, och det spred sig också till alla områden runt omkring, Akalla, Rinkeby och Tensta. Det är som en gerillakrigföring nästan.
- De som drabbas i första hand är de som bor i Husby . Det är privatpersoners bilar som blir förstörda, och Husby gård som brann är en gemensam lokal med en konsthall.

Poliserna på plats har skyddsutrustning med hjälm och väst och så även Lars Hedelin, som också var också med på ett antal gripanden. Bland annat greps mannen som misstänks för mordbranden på Husby gård. Stenkastningen och mordbrännandet visade sig inte vara någon stundens ingivelse, utan var planlagt av våldsverkarna under dagen:
- Det är många flaskor med bensin, så kallade molotov cocktails som togs i beslag. Det är ett ögonblicks verk att tända på en bil men det krävs förberedelser. Sen så har det lagts upp stenlager på strategiska platser, rejäla bumlingar, med avsikt att kasta på polisen, berättar Lars Hedelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista