1 av 2
Sara Eriksson och Karin Aronsson tar studenten om några veckor. Innan dess ska de hinna med en resa till Rhodos. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
2 av 2
Susanne Brissman, rektor på Sundstagymnasiet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Drar på semester före studenten - med eller utan godkännande från skolan

"De flesta bryr sig nog inte om de får nej eller ja"
1:31 min

I dagarna är det många av länets blivande gymnasiestudenter som åker på den traditionella studentresan, något som inte alltid ses med blida ögon av skolan.

Sara Eriksson och Karin Aronsson tar studenten på Sundstagymnasiet i Karlstad om några veckor, deras studentresa går till Rhodos.

– Jag tycker att man borde få åka när skolan ändå är slut, för betygen är ju satta när vi kommer tillbaka, säger Sara Eriksson.

Enligt henne åker de flesta gymnasiestudenter på resa, kanske en av tio stannar hemma. Och flera av dem som får nej på sin ledighetsansökan åker trots allt.

– Eftersom de flesta redan bokat resan så åker de ändå, säger Karin Aronsson.

Är det ok?

– Nej, det är det egentligen inte, men det blir ju så, säger Karin Aronsson.

P4 Värmland har talat med flera rektorer i Karlstadstrakten. De berättar om att mängden ledighetsansökningar är hög och varje ansökan bedöms individuellt.

– De flesta får ledigt, säger Susanne Brissman, rektor på Sundstagymnasiet. De har skött sina studier och fixat sina resultat redan. Men en del åker utan att ha fått ledigt och det är förstås inte bra.

Det skolkande studenter riskerar är framför allt indraget studiemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".