Maths Wensmark psykolog/psykoterapeut. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Psykologens råd: Våga drömma stort

"Våga drömma stort"
11 min

Att ha drömmar är viktigt för oss, det skapar mening och är ett sätt för oss att stå ut med tillvaron. Det menar psykologen och psykoterapeuten Maths Wensmark. Men finns det någon risk med att drömma för stort? Vi blir ju besvikna när saker inte blir som vi hoppats, vi kan ju dessutom riskera att ta oss vatten över huvudet.

– Jag tycker inte det är negativt att ha stora drömmar, det är ju ett sätt att motivera sig, att ta nya kliv. Men det är klart att man hela tiden måste förhålla sig till verkligheten, och det är viktigt att inte glömma bort det man har omkring sej.

Ett konkret sätt att nå sina drömmar är att sätta upp mål för sig själv.

– Drömmen som vi har med oss bär på viktiga värden, som lyfter oss och motiverar oss. För att nå dit är det bra att sätta upp mål på vägen som för oss närmare drömmen.

Det är konkreta mål som gäller enligt Maths Wensmark. Den som vill bli trummis måste öva, vill man bli präst får man studera och så vidare.

Vad drömmer man om då? Vi frågade våra lyssnare.

Annica skriver att hon vill kunna fara på en äventyrsresa till Amerika med familjen nu när sonen blivit tillräckligt stor.

Kerstin berättar att hon drömde om att bli präst även sångerska, men hennes dåliga självförtroende kom ivägen. Istället blev hon städerska, bageriarbetare och bibliotikarie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".