Ken Ring. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Fredagsintervjun

Karlstadspubliken får en resa genom Ken Rings turbulenta liv och karriär

Ken Ring: "Jag har inte sålt min själ till djävulen nån gång"
16 min

Ikväll spelar hiphopparen Ken Ring på Tempel i Karlstad. Ken släppte sitt nya album Akustiken, som har fått bra betyg av kritikerna, i våras. Han är också aktuell eftersom han ska vara med i TV4:s Så mycket bättre i höst.

Men hans karriär har minst sagt bestått av höga berg och djupa dalar, med allt från hyllningar till skandalrubriker, droger och fängelsevistelse.

Publiken i Karlstad ikväll kan förvänta sig en resa genom Ken Rings liv, berättar han i Eftermiddags fredagsintervju.

– Och samtidigt en väldigt energisk blatte från Stockholm, haha. Jag är ute på turné med Akustiken, men när man hör nattklubbgig som ikväll i Karlstad blir det lite annorlunda. Annars vill vi helst ha cello och sittande publik, men nu är det nattklubb och då blir det fest, dj och massa hårda låtar också.

Ken Ring ska delta i Så mycket bättre, som sänds i höst i TV4, men som börjar spelas in redan om en vecka. Programmet har funnits i några år och fått stort genomslag, med rejäla uppsving för flera de artister som har deltagit.

De andra artisterna som är med är Lill Lindfors, Titiyo, Ebbot från Soundtrack of our lives, Bo Sundström från Bo Kaspers orkester, Ulf Dageby och Agnes Carlsson.

– Det är riktigt fett att musiken får tala. Jag som person och mitt privatliv är inte det viktigaste, det viktiga är låtarna och allt alla gör om. Och det är en väldigt respektfull lineup, det är tunga musiker, jag känner mig lite som den lilla David mot Goliat. Mest stolt är jag över att ha nått en punkt i min karriär, jag har inte sålt min själ till djävulen nån gång, jag har gjort musiken jag gillar. Och idag står jag här. För mig är det riktigt fett.

Hur tänker du kring att till exempel Lill Lindfors ska tolka din musik?

– Alltså, jag hoppas att de inte bara har gått på alla hits, som "Mamma" eller "Eld och djupa vatten", jag hoppas att någon har vågat ta hårdare grejer som "Spräng regeringen" eller "Ta det lugnt". Men vi får se.

Ken Ring slog igenom i slutet av 1990-talet, bland annat blev låten "Mamma" en stor succé. Den handlar om Kens egen mamma, som gick bort i cancer när Ken var i tidiga tonåren.

Men Ken Ring skapade också tidigt skandalrubriker. På vattenfestivalen i Stockholm 1999 rappade han om att storma slottet, och han uttryckte sig hotfullt mot prinsessan Madeleine. Han blev polisanmäld, men utredningen lades ner, och Ken bad också hovet om ursäkt för de hotfulla uttalandena.

I mitten av 00-talet satt Ken Ring i fängelse för grovt bedrägeri, och han har varit häktad flera gånger för narkotikabrott. Han har också öppet berättat tidigare om att han har sålt droger.

– Du vet, jag är uppväxt i en förort till Stockholm, och utan föräldrar sen jag var 14 år. Det kommer lite per automatik, hela den livsstilen. Tyvärr gick det den vägen. Men när man tittar tillbaka, allt man lär sig är en del av den man blir.

Men vad var det som gjorde att du tog en annan väg sen? För nu är du ju i en helt annan situation än du var då.

– Jag skulle nog säga att det är mina barn. Sen jag blev pappa har livet ändrat sig för mig, ganska markant. Det var räddningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".