Personalchefen Annica Lidén och Vårdförbundets Ann-Britt Jonsson har olika uppfattningar om vad som väntar den värmländska sjukvården i sommar. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Landstinget delar inte Vårdförbundets oro över bemanningen i sommar

Personalchefen Annica Lidén: "Det är i huvudsak bemannat"
1:06 min

Vårdförbundet i Värmland ser med oro fram emot sommaren och hävdar att bemanningen inte är tillräcklig. Landstingets personalchef, Annica Lidén, hävdar dock att de är bemannat så att vården ska kunna bedrivas som planerat.

-– Det är bemannat, det finns en och annan tur som inte är bemannad. Men i huvudsak är det bemannat så att vården ska kunan drivas som planerat, säger Annica Lidén, personalchef på Landstinget i Värmland.

Varför det så svårt att få fatt i vikarier under sommaren?

– Det vet vi egentligen inte riktigt. Det finns utbildade men alla söker sig inte till landstinget, säger hon.

Annica Lidén är således inte speciellt orolig att vikariebristen ska påverka den vård som patienterna behöver i sommar. En uppfattning som inte Vårdförbundet delar.

– Vi ser det som en allvarlig situation. Det har varit problem länge. Vi ser att det inte finns luft i systemet. Det kanske är bemannat som Annica Lidén säger men då någon blir sjuk finns det ingen vikarie att ta in, säger Ann-Britt Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".