Många norrmän kör förbi de stora köpcentren för att handla. Foto: Sveriges Radio.
Värmland

Gränshandeln större än vad man trott

Håkan Loxbo:Vi har bara mätt längs gränsen
1:27 min

Gränshandeln utmed norgegränsen är troligtvis betydligt större än vad som redovisas som enligt statistiken ökat med 90 procent dom senaste sex åren till minst sex miljarder kronor. Men bakom dom siffrorna finns det ett mörkertal säger Håkan Loxbo på enheten för handel och marknad vid jordbruksverket.

– Hur stort mörkertalet är ju naturligtvis svårt och mäta, men uppskattningsvis kan dagligvaruhandeln med Norge i shoppingcentrana utefter gränsen vara nära på lika stor som längre in i landet säger Håkan Loxbo på jordbruksverkets utredningsavdelning.

Enligt den senaste rapporten från jordbruksverket rörde sig om minst sex miljarder kronor mellan juli 2011 och juli 2012.

– Jag kan tänka mig att tex godis som inte är en färskvara handlar man längre in i landet säger Håkan Loxbo

Men i den rapporten finns alltså inte småbutiker, bensinmackar och kiosker med som norgekunderna åker lite längre in i landet till för att handla, och det skiljer också på varorna man köper tror Håkan Loxbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".