Per Hurtig, doktor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Foto: Hedvig Nilsson

Per Hurtig ger oss ett snabbare internet

"Nästan alla versioner av Linux använder sig av det här nu"
5:41 min

Sega datorer är ett vanligt I-landsproblem. Men tack vare forskning vid Karlstads universitet kan vi nu få ett märkbart snabbare internet. Forskare vid ämnet datavetenskap har arbetat med att ta fram optimeringar för förbättrad prestanda och nu har forskningsresultaten införlivats i operativsystemet Linux.
En av forskarna är Per, doktor i datavetenskap, som lystrar till det i sammanhanget passande efternamnet Hurtig.

- Det speciella med det operativsystemet är att väldigt många servrar som webbsidor ligger på  använder sig av Linux, säger Per Hurtig.
- Så i och med att vi har gjort de här förbättringarna kan man som en vanlig användare, av till exempel Windows, kunna utnyttja det här ändå när man surfar.
Utvecklingen när det gäller snabbare internet har gått mycket snabbt sen 90-talet då det började bli allmängods. För forskarna handlar det idag om att jaga sekunder:
- Det finns mycket studier nu som visar att man bara i delar av en sekund kan bli väldigt frustrerad, så fort man märker en fördröjning blir man innriterad. Så det är det vi försöker eliminera så folk blir lite gladare, säger Per Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".