Examen vid Affärshögskolan i Karlstad. Foto: Ray Malmborg

Studenter som är populära på arbetsmarknaden

Utexaminerade: Vi har redan fått jobb.
1:37 min

Studentveckan i Karlstad tar idag sin början när ett antal företagssäljare med marknadsinriktning från Affärshögskolan examinerades.

Ida Erlandsson var en av de glada med en examen och ett väntande jobb:

– Jag letade praktikplats och hittade ett företag som sökte tysktalande, vilket passade mig perfekt. Jag har efter det jobbat timvis på företaget och dem erbjöd mig en plats i vintras.

Cecilia Åslund utexaminerades också och kände förstås stor glädje.

– Det känns fantastiskt bra. Jag har bildat ett eget företag och ska arbeta som konsult på det företag jag hade praktikplats. Jag tycker utbildningen har varit väldigt bred och man säljer sig alltid vad du än gör, vilket attraherade mig.

Och det är under "försäljning, inköp och marknadsföring" som de flesta lediga jobben i Värmland finns. I dagsläget enligt arbetsförmedlingen 70 stycken. Som nummer två på listan ligger jobb inom "pedagogiskt arbete" med 67 lediga platser och som nummer 3 i länet " hälso och sjukvård" som har 56 lediga jobb att söka. Därefter blir det ett skutt ner till "tekniskt arbete", "administration och juridik" samt "hotell och restaurang" som samtliga tre grupper har 22 lediga jobb.

Carolina André är platschef på Affärshögskolan i Karlstad och anser att praktiken är väldigt viktig för att få jobb.

– De har varit ute mycket i företag och fått praktik vilket ger referenser och goda kontakter. Vi har även haft en konsult ifrån näringslivet som gett oss bra kontakter.

De har väldigt goda möjligheter att få jobb, anser Carolina André.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".