Gary Bridge. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Fokus på tjänsteforskning på Karlstads universitet

"Landsbyggden kommer att leva upp"
1:33 min

Ett internationellt symposium om tjänsteforskning äger just nu rum på Karlstads Universitet. 230 deltagare från 30 länder finns på plats för att lyssna och ta till sig av varandras kunskaper och forskning om utveckling av tjänster för företag och offentlig verksamhet.

– Teknologins utveckling förändrar vårt samhälle redan idag och kommer att göra det i än större grad framöver. Sjukvård, kollektivtrafik och möjligheter till företagande på helt andra platser än tidigare, är några exempel, säger Bo Edvardsson, ekonomiprofessor och vice rektor vid Karlstads universitet.

Gary Bridge som just gått i pension ifrån en chefspost i IT-företaget Cisco i USA berättar i sin föreläsning att i de kommande åren blir det glesbygden som kommer att leva upp genom den teknik som idag utvecklas.

– Teknologin är enkel att använda, har blivit billig och möjliggör att alltfler kan använda den på alltfler platser. Till exempel kommer sjukvård, jobb och studier även på mindre orter att kunna hålla högsta kvalité med hjälp av teknik, säger Gary Bridge.

Redan idag lever vi på ett annat sätt tack vare teknologin. Mobiltelefonen är ett exempel där det minsta användandet är att telefonera. Taxibilar som kommer och hämtar oss utan chaufförer är ingen utopi idag, säger Gary Bridge.

Arrangerar symposiet under de tre dagarna gör Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".