Frida Wallberg möter Diana Prazak under boxningsgalan Golden Ring. Foto: Foto: Maja Suslin/ SCANPIX

Boxningssverige skakat efter Wallbergs hjärnblödning

Knocken och hjärnblödningen som Frida Wallberg drabbades av under en titelmatch i fredags har skakat om svensk boxning.

Värmlänningen Anders Holmberg, vice ordförande i boxningsförbundet, som var på plats när Wallberg knockades, konstaterar att sporten är farlig men försvarar ändå svensk proffsboxning.

Det var på en boxningsgala i Stockholm som svenskan Frida Wallberg gick en titelmatch mot Diana Prazak från Australien. Reglerna tillåter egentligen bara sex tvåminutersronder, men proffsboxningsdelegationen hade gett tillstånd till tio ronder.

I åttonde ronden slogs Wallberg ner två gånger, och hon fick föras med ambulans till sjukhus. Hon drabbades av en ytlig hjärnblödning, ett brustet blodkärl mellan hjärnhinnan och hjärnan.

Igår väcktes hon efter operationen, och hon uppges efter omständigheterna må bra. Vid 17.30-tiden idag skrev pojkvännen Robert Stridsberg på Frida Wallbergs Facebooksida att hon har lämnat intensivavdelningen och bytt avdelning.

– Hon har ont i huvudet blandat med illamående och är väldigt trött. Allt det är väntat enligt läkaren, så allt går enligt planerna. Hon vilar och pratar inget just nu, utan vila vila vila, skriver pojkvännen, som också framhåller att Wallberg är tacksam för allt stöd hon har fått.

Värmlänningen Anders Holmberg är vice ordförande i Svenska boxningsförbundet och varit ansvarig för flera av de största boxningsgalorna i Sverige. Han fanns på plats på boxningsgalan i Stockholm i fredags, och han berättar att han blev illa berörd.

– Det är en synnerligen obehaglig upplevelse när man ser att Frida förlorar medvetandet, efter två nedslagningar i åttonde ronden, säger Anders Holmberg.

Nu ska boxningsförbundets prokommission snabbutreda händelsen. Anders Holmberg menar att svensk boxning har bra system för att minska risken för allvarliga skador, men samtidigt konstaterar han att det aldrig går att få bort riskerna helt.

– Det är en farlig sport, du riskerar alltid att bli nedslagen eller knockad. Det har alltid varit den tjusning som många tycker att boxningen har. Det innebär inte att man inte kan vidta skarpare säkerhetsåtgärder. Men ska man lagstifta bort möjligheterna för svenska elitidrottsmän att utöva sporten på internationella villkor, då tvingar man dem i exil och då riskerar boxarna att gå ett än värre öde till möte på bortaplan, långt från svensk sjukvård till exempel, säger Anders Holmberg.

Professorn och hjärnforskaren Martin Ingvar har figurerat i boxningsdebatten i många år. Så här reagerar han händelsen i fredags.

– Jag tycker att det är otroligt sorgligt för henne. Jag tycker att det är otroligt sorgligt med en boxning som inte klarar av sin egen reglering, och jag tycker framför allt att det är sorgligt att kampsportdelegationen har tummat på sina egna säkerhetsregler och fallit undan för det kommersiella trycket, och därför tillåtit en match som är alldeles för lång, säger Martin Ingvar.

Vad säger forskningen när det gäller boxningens faror, vilka är de största riskerna?

– Det är akut död, långvariga neurologiska resttillstånd, ögonskador och demensutveckling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".