Skollunch var en nyhet under tidigt 1950-tal. Foto SVT Arkiv.
Sigurd Nilsson minns del 7 av 15

Glesbygdsskolorna överlevde med B3-formen; alla barn i samma klass

"Du som är ungkarl behöver inget kök"
6:18 min

B3-skolan var en undervisningsform som användes ute i glesbygden med litet barnunderlag. Alla barn gick i samma klass med samma lärare. Systemet levde kvar in på 1950-talet och läraren ställdes inför ett ganska knepigt problem att bedriva undervisning i så många olika nivåer samtidigt, särskilt som seminarieutbildningen inte hade gett någon vägledning.

Sigurd Nilssons första arbete var på en sådan B3-skola uppe i Skillingmark, och han minns hur lätt det var att glömma att förse klassen med sex olika arbetsuppgifter som skulle pågå samtidigt. "Tysta övningar" blev en del av lösningen. Han fick också maka på sig i lärarbostaden när obligatorisk skollunch skulle införas.

Ett alternativ till B3-skolan var B2-skolan, där årskurs 1-2 och 3-6 läste ihop. En fördel var att elevernas viktiga högläsningsträning fick mer utrymme med de yngsta barnen i egen klass.

Intervjun är hämtad från Scandinavian Radio, en närrradiokanal i Töcksfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".