1 av 2
Olof Liberg. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Nu har vi tillräckligt med vargar i Sverige för att uppfylla EUs krav på en gynnsam bevarande status anser elva vargspecialister. Foto: Sveriges Radio.
Värmland

Vargspecialister anser kraven från EU på antal djur uppfyllda

Olof Liberg: "Det är inte bra att man sitter i Bryssel och bestämmer"
1:31 min

Flera viltforskare och vargspecialister anser att vi redan har uppnått en gynnsam bevarandestatus på vargar i Sverige och att vi nu kan bestämma själva utan att EU lägger sig i förvaltningen av varg.

– Risken finns att den illegala jakten ökar om det blir fler vargar säger Olof Liberg.

270 vargar anser elva viltforskarna och vargspecialister som skrivit till Naturvårdsverket vara tillräckligt för att ha en godtagbar bevarandestatus för vargar i Sverige och som enligt deras beräkningar skulle uppfylla EU:s krav på bevarandestatusen.

– Vi hoppas Naturvårdsverket rapporterar till EU att vi har en gynnsam bevarande status nu.

Naturvårdsverket föreslår 380 alltså 110 individer fler och som väntas föreslås till EU inom kort för att uppfylla kraven. Men redan idag beräknas det finnas minst 400 individer i Sverige efter vårens valpningar, och nu hoppas Olof Liberg, som är talesman för de elva viltforskarna, på att brevet som skickats tas på på allvar av Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".