Högerextremister i Värmland alltmer aktiva

Anders Dalsbro "De är uttalade antidemokrater"
1:33 min

Under 2012 ökade antalet aktiviteter bland grupper med högerextrema åsikter dramatiskt i landet. Det visar Expos årsrapport Intolerans 12. Beräknat i relation till folkmängd är det i Värmland, Dalarna och Västmanland som högerextremisterna är som mest aktiva.

Svenskarnas parti har ökat i Värmland och de firade Sveriges nationaldag i Deje. Bara under juni månad har partiet anordnat 17 aktiviteter i Värmland, det har handlat om informationsspridning och att anordna träffar. Partiet bildades av personer som kom från det nedlagda nazistpartiet, Nationalsocialistisk front. Anders Dalsbro är redaktör på tidsskriften Expo.

– Det är till stor del partiet Svenskarnas parti som ligger bakom ökningen av aktiviteter och de har rötter i den svenska nazismen.

Polisen har koll på aktivisterna och partiet.

– Det här är aldrig bra, men jag tycker inte att brotten runt de här personerna har ökat, säger Tommy Lindh, informatör vid Polisen Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".