Nya tekniska hjälpmedel gör tjänstemännen nåbara även under semstern. Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix.

Tjänstemän arbetar under semestern

Magnus Hildebrand: "Man får ingen återhämtning"
1:30 min

Många tjänstemän har svårt att vara helt lediga, trots att de har semester. Det visar en undersökning som fackförbundet Unionen har beställt. En tredjedel av tjänstemännen är tillgängliga under semestern.

– Man tar med sig dator, ipad och telefon hem från jobbet och finns därmed tillgänglig för chefen, kollegor och kunder. Och då blir man störd udner semestern, säger Unionens regionchef i Värmland, Magnus Hildebrand.

Kraven på tillgänglighet kommer delvis från arbetsgivaren, men också från medarbetarna själva, som vill hjälpa arbetsgivare, arbetskamrater och kunder, enligt Unionens Magnus Hildebrand. I fackförbundets undersökning kan man också se att en femtedel av de drygt tusen tillfrågade inte kan ta ut fyra veckors sammanhållen semester, trots att man har lagstadgad rätt till det.

– Det blir ju olyckligt, just när det gäller återhämtning och vila som man inte får, säger Magnus Hildebrand.

Han vill se att arbetsgivarna jobbar mer med systematiskt arbetsmiljöarbete för att upptäcka och förhindra risker. Men pekar också på medarbetarens ansvar.

– Lämna tjänstetelefonen på skrivbordet, och stäng av den, säger Magnus Hildebrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".