Thomas Östlund, naturvårdschef länsstyrelsen i Värmland. Foto: Hedvig Nilsson

Många nya värmländska naturreservat

Thomas Östlund: "Vi har ovanligt få naturreservat i Sverige"
8:33 min

Värmland har under juni fått hela 19 nya naturreservat. De flesta av dem i Torsby kommun, samt i Säffle, Årjäng och Storfors. Totalt finns det nu 157 reservat i länet, ungefär en procent av den produktiva skogsmarken är skyddad.

Inom LRF finns kritik mot mängden naturreservat, men Thomas Östlund från länsstyrelsen tycker ändå att dialogen kring nya reservat är bra.

– Jag har jobbat i Dalarna på Skogsstyrelsen tidigare, där är det hårdare motstånd. Jag upplever att man har gjort det bra med dialogen på länsstyrelsen i Värmland, man har haft en lokal förståelse för frågorna. Men vi ska bli ännu bättre på dialog och samförstånd, säger Thomas Östlund, enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Har ägarna till marken något att säga till om när ett naturreservat bildas?

– Absolut, vi ändrar gränser utifrån vad man tycker lokalt många gånger. Ska man vara krass kan vi bilda reservat utan att fråga någon, men vi jobbar inte så, vi jobbar med delaktighet och samförstånd.

Och faktum är att Sverige i internationellt perspektiv har relativt få naturreservat, enligt Thomas Östlund. Han tror också att skydd av naturen är något som kommer att generera arbetstillfällen.

– För 100 år sedan var skogen inte värd en krona, i princip, då var det myrarna som var värda pengar. Man använde det till slåtter och kreatur. Då hade man skogen till att bygga sitt eget lilla hus. Så det där kan ändras över tiden, och det visar sig att i till exempel Kenya och andra länder har man många arbetstillfällen kopplade till naturreservaten.

Värmlands län har alltså 157 naturreservat nu, men däremot inte någon nationalpark.

– Det är väldigt tråkigt, vi skulle behöva en i Värmland också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".