Arvika kommun, stadshuset. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Värmlands kommuner vill behålla stora fullmäktige

Fransson: "Inget för vår kommun."
1:28 min

Enligt ett nytt regeringsförslag ska mindre kommuner kunna minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Förslaget är att kommuner med mindre än 8000 invånare ska kunna ha 21 ledamöter istället för som idag 31. Men någon minskning i de värmländska kommunerna lär inte bli aktuell.

De värmländska kommunerna svarar att de vill behålla den större mängden ledamöter, när P4 Värmland frågar, till exempel Arvika där Sten Fransson är kommunfullmäktiges ordförande.

 – Jag har förståelse för att man genomföra en sådan sak, för en del kommuner är väldigt små, men det är inte aktuellt för vår kommun, säger Sten Fransson. Vi tycker det är bra att vi har en ganska stor representation av människor från olika grupper och olika intressen i vårt fullmäktige.

P4 Värmland har pratat med samtliga ordförande i länets sexton kommunfullmäktige. Ingen av dem har planer på att minska antalet ledamöter. Samtidigt har många av kommunerna redan sänkt antalet platser i kommunfullmäktige de senaste åren.

Men eftersom det idag är svårt att få tag på politiskt engagerade människor, så menar ett fåtal av kommunerna att detta kanske skulle vara lösningen. Storfors och Munkfors är de två kommuner i Värmland som har under 8000 invånare men inte heller de ser det som aktuellt att minska antalet fullmäktigeplatser.

Samtliga kommuner hade funderingar på hur det skulle bli med demokratin ifall en sänkning skulle ske.

– Samtliga universitet i Sverige var kritiska för de tyckte att det finns en minsta gräns för hur många personer som ska vara delaktiga för att man ska tycka att demokratin fungerar bra, säger Sten Fransson.

Malin Björk
malin.e.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".