Tommy Lindh, Polisen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Aggressiva vägpirater skrämmer bilister

"Stanna inte bilen"
1:32 min

Nu har vägpiraterna har kommit till Värmland och polisen går ut och varnar allmänheten för att stanna bilen när någon okänd står och vinkar vid vägkanten.

- Försök att köra förbi och låt bli att stanna bilen, säger Tommy Lindh, Polisen i Värmland.

Vägpirater har blivit ett allt mer vanligt inslag i sommartrafiken. Personer som står vid vägkanten och vinkar in bilister. När du väl stannat så erbjuds du köpa guld eller blir ombedd att låna ut pengar till bensin. Pengar du aldrig ser igen, och guld som inte är äkta. Men trots att fenomenet är vida omtalat fortsätter folk att låta sig luras.

– De här individerna spelar på folk känslor på ett väldigt sofistiskeratsätt. Man har ibland barn med sig som man påstår far illa, man behöver en slant till bensin eller att få bilen lagad. Man utnyttjar folks vilja att hjälpa människor, säger Tommy Lindh.

En allt vanligare metod är att vägpiraten kastar in ett smycke i din bil när du stannat, hävdar att du tagit emot det och kräver dig på pengar innan du får åka vidare igen. Ofta mycket aggressivt och hotfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".