Polisen uppmanar folk att vara uppmärksamma när de möter tiggare som utger sig för att vara dövstumma. Foto: Oskar Kullander/Scanpix.

Polisen uppmanar folk att vara uppmärksamma mot tiggare

Vivianne Ekvall "Känner mig lurad"
1:23 min

Polisen uppmanar folk att vara vaksam på tiggare som utsäger sig för att vara dövstumma och tigger pengar. Senast sågs de i Forshaga där de gick runt och tiggde pengar.

Vivianne Ekvall och hennes make hade varit och handlat när de mötte två kvinnor utanför affären i Forshaga. Kvinnorna visade upp ett anteckningsblock där det stod att de var dövstumma och sedan ville de ha pengar. Vivianne Ekvall hade varit med om en liknande händelse i Örebro några dagar tidigare och då gett tiggarna pengar.

- Jag kännde mig så lurad, säger Vivianne Ekvall. 

Polisen står maktlösa, det är inte olagligt att tigga pengar. Stefan Wickberg är pressinformatör inom Värmlandspolisen och han har fått många samtal om de så kallade dövstumma kvinnorna som tigger pengar. Han menar att kvinnorna håller sig i en gråzon om de ljuger om sitt handikapp. Så länge inte ett liknande fall prövats i en domstol så uppmanar han folk att vara uppmärksamma.

- Folk ska vara vaksamma och inte gå på sådant här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".