Johanna Parikka Altenstedt, frilansjournalist/forskare. Foto: Hedvig Nilsson

Rottneros herrgård viktig i hemlig operation under andra världskriget

"Rottneros var ett tyst gömställe"
1:30 min

Rottneros herrgård spelade en viktig roll under andra världskriget i den topphemliga operationen Stella Polaris, där Sverige hjälpte Finland med deras signalspaning. Det visar nya forskningsrön från frilansjournalisten Johanna Parikka Altenstedt, som idag föreläser om sin forskning under trädgårdsfestivalen.

– Rottneros var ett ställe där man hade lådor med massa papper som man skulle hålla tills någon speciell skulle komma och hämta dem. Så det har inte varit en scen för så dramatiska händelser utan mer ett tyst gömställe, säger Johanna Parikka Altenstedt.

Hon har under många år forskat på den topphemliga operationen Stella Polaris, vilket bland annat resulterat i en dokumentärfilm för finska YLE. Den viktigaste lärdomen hon tycker att man ska dra av operationen - som gick ut på att sätta hela den finska signalspaningsorganisationen med agenter och allt i säkerhet i Sverige - är att svenskarna inte behöver skämmas så mycket över sin neutrala hållning under andra världskriget.

– Man relaterade inte allting med eller emot Tyskland. Det fanns en annan krigsbild här uppe i Norden med tryck från många olika stormakter, det gav mig helt nytt perspektiv på saker och ting, säger Johanna Parikka Altenstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".