Foto: Jessica Gow/Scanpix
VÄRMLAND

Stor ökning av antidepressiva medel i Värmland

"Jag skulle inte klara ett liv utan mediciner"
1:36 min

Antidepressiva medel ökar allt mer i Värmland, det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Maria  Hofvander Granfors är 42 år och en av de 27 156 värmlänningar som tar antidepressiva medel.

Det var 2011 som Mara Hofvander Granfors fick diagnosen bipolär som innebär att man i perioder antingen är manisk eller deprimerad. Med hjälp av antidepressiva medel kan hon få en allt mer jämn balans i sin tillvaro.

- Jag känner ju själv att jag är stabil i mitt psyke där jag kan fungera och tänka normalt. Jag skulle inte klara ett liv utan mediciner, säger Maria Hofvander Granfors.

Men trots en generell ökning är det bland de äldre som siffran ökat mest. I åldersgruppen 65 till 69 har antalet användare ökat med 29 procent sen 2008. Karin Malmqvist är divisionschef för allmänmedicin och hon tror att siffran ändå gömmer ett stort mörkertal.

- Det finns i alla fall studier som visar på att vi inte hittar depressioner hos äldre i tillräckligt hög grad. Vi kanske underdiagnostiserar den äldre patientens depression, säger Karin Malmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".