1 av 2
Åklagare Barbro Brännlund intervjuas av P4 Värmlands reporter Anders Persson. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Annétthe Zettergren kommer till tingsrätten. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio
VÄRMLAND

Zettergren erkänner bedrägeri mot före detta sambon

"Det är helt nytt för mig"
1:32 min

Annétthe Zettergren erkänner grovt bedrägeri mot sin före detta sambo. Det kom fram under den första rättegångsdagen i Karlstads tingsrätt.

Den första rättegångsdagen bestod i princip av en sammanfattning av åtalspunkterna framlagda av åklagare Barbro Brännlund. Ett åtal omfattande nästa fyratusen sidor och en rättegång som ska pågå i cirka en och en halv månad. Och den första dagen bjöd på en hel del nytt.

Annétthe Zettergren, vars talan förs av försvarsadvokaten Richard Schönmeyr, medgav grovt bedrägeri mot sin före detta sambo. Något hon tidigare förnekat. Det här var nya uppgifter även för åklagare Barbro Brännlund.

Tidigare har Zettergren medgett att hon på felaktigt sätt fått cirka 1,9 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar från Värmlands landsting, men hon har i förhör sagt att hon inte tagit pengar olovandes av sambons företag. Det har hon tidigare sagt varit ett lån.

En annan ny uppgift är att den åtalade idag säger att hon inte tänkte fly landet för gott. Resan hon plötsligt företog till Thailand i samband med att hela härvan började nystas upp var enligt henne själv en resa för att komma bort från all uppståndelse. Hon hade fått en hjärtinfarkt och kände sig också förföljd av media.

Som P4 Värmland tidigare har berättat hade hon dock sökt flera lån på diverse kreditinsitut bara dagarna innan hon reste. Lån som aldrig beviljades.

Försvaret menar att Zettergren hade förstått att hon inte behövde höras i en eventuell utredning förrän våren 2013 och att det var därför hon stannade i Thailand. Hon ska också ha bokat en tur- och returbiljett vilket försvaret menar visar att hon tänkt återvända till Sverige.

Under hela den inledande rättegångsdagen satt den åtalade bortvänd från de många åhörarna och det stora pressuppbådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".