Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio
SÄFFLE

Legalisering av cannabis skulle öka missbruket

Kerstin Belander: "En legalisering skulle öka missbruket"
4:06 min

I mars i år avslöjades en narkotikahärva i Säffle. 17 ungdomar greps för innehav av bland annat cannabis. Kerstin Belander på Individ- och familjeomsorgen ser en koppling mellan tillgänglighet och ökad användning.

I samband med att härvan nystades upp framkom att ungdomarna är anmärkningsvärt liberala i sin inställning till droger.

- När det gäller cannabis ser de helt enkelt bara ett bruk och inte ett missbruk, säger Kerstin Belander, avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen i Säffle kommun.

Hon tror att det finns en tydlig koppling mellan en ökad användning och en ökad tillgänglighet.

- Internethandeln gör det lätt att få tag på droger, det vore fantastiskt om det gick att lagstifta mot det. Pratet i Europa om att legalisera cannabis ska stoppas med alla medel, tycker jag. Legalisering skulle leda till ökat missbruk, säger hon.

Trots att ungdomarna som ingick i härvan i våras inte ser cannabis och andra droger som särskilt farliga har flera av dem ändå hamnat i missbruk, det vill säga att de på olika sätt mår dåligt av sitt bruk. De har alla erbjudits behandling och några är på behandlingshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".