Soheila Fors driver i dag två Tehus. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
KARLSKOGA

Startar en insamlingsfond för de som utsätts för hedersvåld

1:24 min

Karlskogabon Soheila Fors startar en insamlingsfond för kvinnor och män som utsätts för hedersvåld. Tanken är att den ska bli verksam redan till hösten.

Soheila Fors, grundare av Tehuset som är en mötesplats för kvinnor, har en klar tanke med vad pengarna ska gå till.

- Vi känner att behovet är stort och vi känner att våra resurser inte räcker till. Undersökningar har visat att var nionde ungdom lever i en märkbar hederskultur i Sverige. Dessa ungdomar får inte leva den frihetskultur som finns i Sverige. De blir torterade, misshandlade och ibland dödade. Vi försöker hjälpa dem som inte har möjlighet att få pengar, av olika orsaker. Det finns flickor som blir av med brösten, näsan, öron faktiskt och de behöver pengar för att opereras, säger hon.

Soheila är kvinnan bakom föreningen Khatoon och Tehuset i Karlstad och Karlskoga. Hon driver i dag världen största tehus för kvinnor där de kan mötas, umgås och utbilda sig.

- Det händer så mycket som kanske ingen vet om och när jag ser dessa flickor och pojkar så kan jag inte bara sitta stilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista