Detta är ingen ovanlig syn på gatorna runtom i Sverige. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio
VÄRMLAND

Krafttag krävs mot nedskräpning av fimpar

"En lag som inte kan efterföljas är en tandlös lag"
1:28 min

Håll Sverige rent vill ta krafttag mot nedskräpningen av fimpar. Tillsammans med fem blocköverskridande riksdagspolitiker krävde organisationen igår i en debattartikel i Dagens Nyheter ändrad lagstiftning för att motverka problemen med de 2,7 miljoner fimpar som slängs i Sverige varje dag.

2,7 miljoner fimpar slängs på marken dagligen i Sverige, enligt artikelförfattarna, och en miljard på ett år - det motsvarar drygt 13 000 badkar fyllda med fimpar. Fimparna innehåller nickel och kadmium, och i filtren finns en form av plast som bryts ned väldigt långsamt.

Håll Sverige rent och de fem riksdagsledamöterna uppger att cirka 60 procent av allt skräp som slängs i stadsmiljöer är just fimpar, och de pekar på det märkliga i att fimpen har undantagits från att räknas som grund för böter.

Pia Hallström, moderat riksdagsledamot från Forshaga är dock skeptisk till lagförslaget om att bötfälla de som slänger fimpar.

- Som nu i sommar är det mycket inbrott i villor och jag tycker polisen ska prioritera det istället för att jaga eventuella rökare som slänger fimpar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".