Eleverna får lida när lärare lider av ohälsa. Foto: Anders Wiklund/ SCANPIX
KARLSTAD/HAMMARÖ

Lärare blir uppsagda trots hög arbetsbelastning

1:44 min

Stress och sjukskrivningar, det är läget för många lärare och övrig skolpersonal på Karlstads och Hammarös gymnasieskolor. Lärarnas arbetsbelastning måste minska, menar fackförbunden, men trots det säger Karlstad kommun upp 27 tjänster inom läraryrket på grund av arbetsbrist.

I slutet av maj gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på kommunens gymnasieskolor efter att skyddsombuden slagit larm. Därtill uppkom det att flera lärare och skolledare lider av stress och att sjukskrivningar och föräldraledighet ökat de senaste åren. Ändå säger Karlstad kommun upp 27 lärare till årsskiftet. Inger Maurin på lärarförbundet ställer sig inte positivt till beslutet.

- Lärarnas hälsa är faktiskt det som påverka elevernas resultat mest och vill man nu satsa på Karlstads ungdomar framöver så bör man istället investera i skolan och satsa på sina lärare och elever. Man får inte bara se det här som en budget som ska lösa sig utan kommunen måste kunna tänka på framtiden. Det är oerhört destruktivt, oerhört dålig och kortsiktit tänkt från Karlstads sida att göra de här nedskärningarna över huvudtaget.

Vill ha förbättring
Senast den 15 september ska Karlstad kommun komma med ett förslag om hur arbetsbelastningen ska minska. Irene Lennemyr Winkler, tillfällig skoldirektör för gymnasieverksamheten, säger att de inom några veckor kommer sätta igång med att förbättre arbetsmiljön för lärare men att man i dagsläget inte har en konkret plan om hur. Även Göran Nilsson, ordförande för gymnasienämnden, menar att kommunen jobbar för att det vid årsskiftet ska vara mindre än 27 lärare som får avsluta sin tjänst. Men Inger Maurin på Lärarförbundet tycker att kommunen borde vara mån om de lärare de har.  

- Vi vet att inom sju år så saknas det 47 000 lärare totalt sett. Jag tror inte riktigt man har förstått det dilemma som vi står för, att så få väljer läraryrket och att det saknas så många lärare framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista