Stina Almgrund och Christoffer Olvonsköldhe tycker att fordonsförarna i Karlstad respekterar den så kallade Zebralagen. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
VÄRMLAND

Delade åsikter om Zebralagen

1:20 min

Den så kallade Zebralagen, den trafiklag som anger att förare har väjningsplikt vid obevakade övergångsställen, har gjort trafiken mer otrygg. Det visar en stor undersökning som nyligen gjorts. Men de personer P4 Värmland talat med håller inte med om det resultatet.

Zebralagen infördes år 2000 och innebär att fordonsförare alltid har väjningsplikt vid obevakade övergångsställen. Syftet med lagen var att öka tryggheten för fotgängare. Men nu visar en stor undersökning gjord av försäkringsbolaget If att 30 procent av de tillfrågade tycker att trafiken iställlet har blivit farligare. Men det är ingen åsikt som delas av de personer P4 Värmland pratat med.

- Jag upplever inte alls det. Jag har aldrig haft något problem. Det är bara att ha ögonkontakt med de som kör så stannar de alltid, säger Christoffer Olvonsköldhe.

- Jag tycker att de stannar bra över lag. Det finns så klart vissa som kör men jag tycker att de flesta stannar, säger Stina Almgrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista