Skogsavverkning har blivit svårare. Foto: David Magnusson/Scanpix
HÄLLEFORS

Grön arbetsmetod underlättar skogsavverkningar

"Alla bolag har samma bekymmer"
1:56 min

Många skogsägare har svårt att klara sina slutavverkningar och samtidigt uppfylla skogsvårdslagens miljökrav. Men nu har Stora Enso infört en ny, grön arbetsmetod som arbetats fram av arbetslag 601 i Hällefors.

Särskilt svårt har det blivit sedan värmeverken börjat efterfråga den så kallade groten, det vill säga grenar och toppar, till bioenergi. För att klara sina egna miljömål och gröna bokslut har Stora Enso alltså infört en ny arbetsmetod, som arbetslag 601 i Hällefors arbetat fram.

I arbetslagets metod, som kallas Rätt metod inom Stora Enso, inleds en avverkning med planering. Det kan tyckas kostsamt att låta stora dyrbara maskiner stå under tiden som arbetslaget genomsöker området som ska avverkas, men det betalar sig på sikt att genomföra den planeringen. Då kan arbetslaget både se var de tunga maskinerna ska köra, var de behöver risas och var man behöver vara särskilt aktsam på miljön, menar Jan Skogh som jobbar i arbetslag 601.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".