1 av 2
Aree Randpuntanee, Thanakorn Malithong och Cherdsak Moophet jobbar åt bemanningsföretaget med att göra mat till bärplockarna. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Rolf Holmskär och Johan Andersson i en av sovsalarna. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio
LESJÖFORS

Nytt boende för bärplockare i Lesjöfors

1:25 min

Företaget Parken i vindeln AB vill bygga boenden för säsongsarbetare i Sverige. Första fastigheten köptes i Hällnäs i Västerbotten och var ett gammalt sanatorium som byggdes om. Nu har de köpt och byggt om ett kontorshus i Lesjöfors.

Det är det gamla brukets personalkontor och omklädningsrum som nu blir bostäder. Fastighetsbolaget fick kontorshuset billigt och i samråd med Filipstads kommun har de byggt om fastigheten.

Johan Andersson är fastighetsförvaltare på företaget och han och kollegan Rolf Holmskär har jobbat hårt för att få boendet klart.

– Det mesta fanns sedan tidigare. Matsal, stora omklädningsrum med ordentliga duschar och det gamla köket är upprustat. Så det enda vi behövt göra var att byta golv i själva kontorsrummen och ställa dit nya sängar.

Nu har 250 bärplockare flyttat in i "personalhuset" som fastigheten heter i folkmun i Lesjöfors. Bemanningsföretaget Phoenix Enterprises filial AB som tagit hit bärplockarna hyr lokalerna och det är just sådana kunder fastighetsbolaget vill ha.

– Det är vårt koncept att hyra ut till större grupper, säger Johan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista