Lotta Österlund Jansson. Foto: Johanna Skoglund/Sveriges Radio
GRUMS

Grums satsar på integration

"Människor som kommer hit har olika förutsättningar"
1:25 min

Grums kommun får 221 000 kronor till ett projekt som ska stärka integrationen på orten. Pengarna kommer från Länsstyrelsen och Lotta Österlund Jansson, områdeschef för familj- och individomsorgen, menar att satsningen är välbehövlig.

– Det har gått väldigt fort. 2011 startade vi boendet för ensamkommande flyktingbarn och det året började vi även ta emot kommunplacerade flyktingar. Och så har vi också asylsökande flyktingar här i Grums. Därför vill vi skapa en mångfald och en samverkan med kommuninvånarna, säger Lotta Österlund Jansson.

Tanken är att resursen ska titta på vilka behov de asylsökande har. Hur många barn finns det till exempel och hur många av dem går i skolan?

Man ska också arbeta för att involvera Grumsbor, organisationer och föreningar i arbetet med att skapa mötesplatser.

--Det är viktigt, tycker jag, att folk förstår att människors som kommer hit har olika förutsättningar. Därför tror jag det är viktigt att vi får en resurs som dels kan inventera hur behovet ser ut och även få med kommuninvånarna. Vad har de för frågor, vad undrar de? De kanske själva också har idéer på hur de kan hjälpa till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".