Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Färre 16-åringar innebär färre valmöjligheter vid gymnasieval

"Det är nödvändigt att anpassa"
1:27 min

Antalet 16-åringar som börjar i skolan till hösten har minskat med 23 procent sen 2007. Det innebär att många gymnasieskolor drar in på specialinriktningar och i värsta fall hela program. Något som leder till färre valmöjliheter. Sunne är en av de kommuner som gjort stora förändringar inför hösten.

- Det är klart att det är aldrig önskvärt att dra ner men samtidigt så är det ju så att i värmland finns det inte elever så det är ju nödvändigt att anpassa. Det blir fruktansvärt dyrt för oss allihopa om vi fortsätter som vi gjort, säger Ulf Olsson.

I varje kommun har antalet gymnasieprogram minskat till höstens skolstart. Genom att det är en mindre årskull elever som börjar på gymnasiet till hösten har flera kommuner fått ta till större återgärder för att hålla ekonomin i schack.

I Säffle kommun började man redan förra året med att samarbeta med Åmåls kommun genom att dela på programmen. I Arvika, Torsby, Kristinehamn och Hagfors har man löst det genom att avveckla flera specialinriktningar och i större fall hela program.

Även samarbete med vuxenutbildningar har blivit allt mer populärt, speciellt i Filipstad där man ofta samläser med vuxenutbildningen. Men i slutändan är det eleverna som får lida genom att de får färre valmöjligheter när de ska välja skola. Ulf Olsson, förvaltningschef på Sunne kommun, menar på att det inte bara är ekonomin som styr nerläggningarna.

– Det är ju utifrån söktrycket. En del program hade väldigt låga söktal och då blir det varken ekonomiskt hållbart eller riktigt bra stuns i utbildningen. Det andra huvudskälet är helt enkelt ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".