En total minskning av elever med 23 procent sen 2007. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX.

Färre 16-åringar leder till att fler lärare blir utan jobb

1:37 min

Antalet 16-åringar som börjar i skolan i höst har minskat med 23 procent sen 2007. I Karlstad kommun har totalt 27 lärare blivit uppsagda och samma trend gäller för övriga kommuner i länet.

I år har endast Filipstad och Säffle kommun anställd samanlagt 5 lärare till deras kommunala gymnasieskolor. Istället har flera tjänster tagits bort på grund av kommunens nerskärning på gymnasieprogram för att årskullen som börjar i höst är så pass få.

I Kristinehamns kommun har 8 tjänster avvecklas under 2013 och de räknar även med att avveckla upp till 10% av alla lärare inom de närmaste åren på grund av just arbetsbrist. Enligt Lars Reinholdsson, gymnasiechef i Kristinehamn kommun, kommer karaktärsämneslärarna ligga i riskzonen.

- I och med att vi under hela den här nedgångsfasen kommer gå ner med cirka 30 till 35 procent elever så kommer minskningen under hela den här perioden bli densamma på lärarantalet. Sen slår det igenom mer tydligt om det är ett helt program som förvinner. Då är det alla karaktärsämneslärare som succesivt på tre år försvinner. Däremot om man är lärare i allmänna ämnen i engelska och svenska så kommer man in på andra program, säger Lars Reinholdsson.

Det senaste året har de i sex fall av åtta kunnat avveckla tjänsten genom naturliga avgångar, omplaceringar eller att visstidsanställningar löpt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista