Svårt att utreda bärplockares villkor. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
VÄRMLAND

Svårt för polisen att utreda villkoren för bärplockare

"Ska tänka på om de är här på frivillig basis"
1:15 min

Nu är de utländska bärplockarna tillbaka i de värmländska skogarna. Förra året uppstod problem när bärplockare lurats hit under falska premisser om att de skulle kunna tjäna stora pengar på bär. Det var ett dåligt bärår och många blev strandsatta utan varken pengar eller mat.

Över 6 000 personer från länder utanför EU har sökt arbetstillstånd för att få komma till Sverige och plocka bär i år. Hur många som kommer hit från andra EU-länder är det ingen som vet. Förra året uppstod problem när hitlurade personer upptäckte att det knappt fanns några bär i de svenska skogarna. Bärplockarna hade i många fall lånat ihop pengar för att ta sig till Sverige och stod sedan där utan varken mat eller pengar.

Rosmarie Flood, biträdande operativ chef för de länsgemensamma enheterna berättar att polisen har utbildad personal för att upptäcka olika slag av människohandel.

-Det är utbildning i att göra den inre utlänningskontrollen. Vid kontroller ska vi försöka ha de glasögonen på oss och tänka i de banorna om det verkligen är så att man är här på frivillig basis.

Länsstyrelsen i Stockholm samordnar arbetet mot människohandel nationellt och har fått i uppdrag av regeringen att utöka sammarbetet mellan myndigheter för att motverka människohandel och tvångsarbete. Men det är svårt, berättar Rosemarie Flood, att få bärplockarna att prata med polisen.

-Vi har inte varit så framgångsrika för de är ju samtidigt inte så villiga att avslöja under vilka former de är här. Drömmen för de flesta är väl att de ska ha med sig mer hem än vad resan kostade att ta sig hit, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".