Nick Borgen från tiden det begav sig, när han gjorde "We are all the winners" i Melodifestivalen understödd av friidrottsstjärnorna Erica Johansson, Maria Akraka och Frida Johansson. Foto: Scanpix.

Nick Borgen om näthat och livet utanför rampljuset

14 min

Många förknippar honom med "We are all the winners" från 1993. Andra minns "Den glider in" eller den ordentligt sågade "World wide web".

På senare år har det varit betydligt tystare om Nick Borgen. Men han turnerar fortfarande mycket, numera med en annan musikalisk stil, och ikväll spelar han i Karlstad.

I Förmiddag berättade han om karriären, livet utanför rampljuset och om det näthat han har mött.

På 1990-talet hördes och syntes Nick Borgen mycket. Efter succén med We are all the winners gjorde han OS-låten "Vi gjorde rätt" 1994 och ishockey-VM-låten "Den glider in" 1995. Och så "World wide web" i Melodifestivalen 1997, en låt som har blivit så sågad att den har fått kultstatus.

– World wide web kom kanske lite för tidigt egentligen. För det första fattade inte ens producenten vad det handlade om, demotejpen är tusen gånger mer modern än vad produktionen blev. Jag anser att låten blev förstörd. Men det finns nyare versioner, inspelade i USA, som inte jag är med på. De är hundra gånger bättre, säger Nick Borgen.

– Sedan att folk hånar låten, okej, men det är den låt jag har gjort som är inspelad mest över hela världen. Den finns på tv-spel, det är massvis av grejer, så för mig har det varit en succé ändå.

Många har en för ensidig bild av Nick Borgen, tror han, och framhåller att han har gjort oerhört mycket mer än de kända låtarna från 1990-talet. Numera spelar han i stort sett bara covers, berättar han.

– Jag spelar mycket Vreeswijk, Beatles, Stones. Men i egna tappningar med akustisk gitarr, för att göra det på mitt sätt. Min egen musik har jag vänt lite ryggen till, tills vidare i alla fall. För närvarande skriver jag mer romaner än musik.

Han berättar också att han har upplevt mycket näthat.

– Det finns nog ingen som har mottagit mer än vad jag har gjort genom åren. Det har varit allt från mordhot till rent trams, ifrån både vuxna och ungdomar. Men jag bryr mig inte, de kommer ingen vart med det.

Ikväll uppträder Nick Borgen på Ankdammen i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista